YOGA DOMBURG - "The feeling of coming home"
Voor wie is  Yoga?
Yoga wordt beoefend vanuit de positieve overtuiging dat een proces van bewustwording van het eigen functioneren kan bijdragen tot het oplossen van problemen en het bereiken van een innerlijk evenwicht.Een toenemend aantal mensen krijgt het gevoel dat voor hen het evenwicht niet goed is. Dat er meer in het leven is dan het huidige stressvolle bestaan. Dit soms ‘vage’ gevoel kan ook heel concreet naar boven komen in de vorm van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, rugpijn, maagklachten e.d. maar ook als psychische klachten, nervositeit, spanningen, depressie en ga zo maar door. Het zoeken naar een oplossing voor deze problemen brengt mensen uit eigen beweging of op aanraden van anderen, zoals huisarts, specialist, fysiotherapeut en andere hulpverleners, in aanraking met yoga.
 
Yoga een goede keuze?
Ja, de kracht van yoga is dat iedereen het op zijn/haar eigen niveau kan beoefenen. Als u twijfelt, kunt u het beste uw huisarts raadplegen. Vraag in elk geval advies aan de huisarts als u nog onder doktersbehandeling bent, regelmatig medicijnen gebruikt of voortdurend lichamelijke klachten hebt. Breng uw yogadocent hiervan op de hoogte, zodat er tijdens de lessen rekening mee kan worden gehouden. Deelname geschiedt dan ook op eigen risico.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
De lessen
Oorspronkelijk komt Yoga uit India, maar is inmiddels ook in het Westen een begrip! Yoga komt tegenwoordig in allerlei sub-stromingen voor. Yoga brengt lichaam en geest tot diepe rust, waardoor fysieke afwijkingen en blokkades kunnen worden opgeheven. Rust en ontspanning zijn vaak de eerste resultaten, maar door regelmatige beoefening komen allerlei spanningen geleidelijk vrij. In Yoga zijn rust en ontspanning de basis waarop met behulp van een aantal houdingen (asana's) , ademhaling en aandacht/concentratie de lichamelijke en geestelijke gezondheid structureel kan worden verbeterd. Yoga streeft geen enkel doel na, maar yoga is een doel op zich. Yoga is voor iedere leeftijdsgroep geschikt en kan een houvast bieden om op een bewuste en ontspannen manier met het leven om te gaan.
 
In onze prestatie gerichte maatschappij is yoga letterlijk een verademing. Yoga gaat om “ont-moeten”, zonder verwachtingen, zonder prestaties verken je je eigen gevoel en beleving. Van daaruit zoek je naar jou eigen weg, jou eigen kracht. Je kunt yoga dan ook het beste eerst minimaal 10 lessen volgen om te kunnen beoordelen of yoga iets voor jou is. Zeker in het begin is geduld en doorzettingsvermogen nodig, want patronen die je in je hele leven hebt aangeleerd zijn niet zomaar te veranderen. Voel je als een kind dat zijn lichaam opnieuw ontdekt, vol verwondering over iedere stap die hij neemt, heel bewust aanwezig in het huidige moment.
 
Er wordt veel aandacht besteedt aan ademhalingstechnieken (pranayama’s). Speciaal voor mensen met astma, hyperventilatie of andere ademhalingsproblemen of mensen met spanningsklachten en slapeloosheid, is yoga een uitstekende keuze. Iedereen die over een redelijke gezondheid beschikt kan meedoen aan een groepsles yoga. Voor mensen met ernstigere klachten is echter een persoonlijk yoga programma aan te raden. Het is aan te raden om gemakkelijke kleding te dragen en eventueel een warm vest aan te trekken bij de ontspannings oefeningen, schoenen heb je niet nodig.
 
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint